Plaça de toros

De TarracoWiki

(S'ha redirigit des de: Tarraco Arena Plaça)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tarraco Arena Plaça
TAP
Tipusplaça de braus
Estilmodernista
ArquitecteRamon Salas i Ricomà
Materials utilitzatspedra, maons, ferro i fusta
Dimensions94 m (diàmetre exterior)


Contingut

Història

La plaça data de 1883, quan una societat privada va encarregar a l'arquitecte Ramon Salas i Ricomà el projecte i la posterior direcció de les obres. Segons els documents originals del projecte i construcció, que avui es conserven a l’Arxiu Històric de l'Arquebisbat de Tarragona, aquesta construcció es va situar damunt de l'antic baluard d'Orleans, que formava part de la línia defensiva de la ciutat, molt a prop de la porta de Lleida, oberta al llenç de muralla al que avui és la plaça Ponent. El Rec Major va quedar interceptat per la plaça i un dels seus ramals passa per sota l'arena fins a sortir al carrer Jaume I.

La construcció de la plaça va tenir una gran repercussió en l'urbanisme de l'eixample de Tarragona, amb el traçat de nous carrers i el creixement de la ciutat cap al Serrallo. Als afores de la ciutat, articulava la part alta i la part baixa. Per dissenyar la de Tarragona, l'arquitecte Salas va obtenir informació de les places de València, Madrid, Barcelona, Sant Sebastià i Màlaga. Amb una certa semblança a un coliseu romà, es va dissenyar en estil modernista. Els materials emprats, propis de l'arquitectura modernista, van ser pedra del país, maons, ferro i fusta.

L'edifici es va bastir en forma poligonal, amb 48 costats, fet que li dóna un aspecte pràcticament circular. El diàmetre exterior és de 94 m i l'alçada de 16,50 m, encara que pel carrer Jaume I és més alt. El primer pis ocupa gairebé la meitat de l'edifici i el formen obertures cegues amb arcs de mig punt; al segon i el tercer pis hi col·locà finestres geminades emmarcades per pilastres de maó, per acabar amb una cornisa que sobresurt de la façana.

L'any 1949 la Diputació de Tarragona va adquirir la plaça de braus. La Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català, va catalogar-la com a bé cultural d'interès local.

Tarraco Arena Plaça

La seva remodelació ha comportat l'execució d'una obra d'enginyeria singular coronada per una coberta retràctil de 980 tones, amb una claraboia central. Amb nous usos i nou nom, Tarraco Arena Plaça (TAP) es posa a l'abast de la ciutadania del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre i enceta una nova etapa amb l’objectiu d’esdevenir un centre cultural i de lleure de referència dins i fora de Catalunya.

L'obertura de la part central d'aquesta cúpula, un procés que dura 12 minuts, permet assistir a un espectacle d'enginyeria singular i espectacular.

Cultura, lleure i altres esdeveniments

Imatge de la coberta, vista des de l'interior de la plaça

La TAP és un espai per a esdeveniments culturals i d'oci de gran format, com ara concerts i altres espectacles musicals, dansa, teatre, esports, concursos de castells, desfilades, jornades, promocions i altres activitats. Té capacitat per a un màxim de 9.500 persones, i una estètica que combina el vessant històric de l'antic edifici amb les línies modernes i la funcionalitat de l'espai. De la nova imatge de la plaça, en destaca la gran cúpula, amb una part mòbil que permet descobrir-la mitjançant una coberta retràctil.

La cúpula se sustenta en pilars de formigó micropilotats, per la qual cosa el pes d'aquest cobriment (980 tones) no afecta l'estructura original de l'edifici històric. La remodelació també ha suposat la construcció d'una nova graderia adaptada a la normativa vigent, la construcció de vies d'evacuació des de l'arena, les grades i les galeries, l'obertura de portes d’emergència, la restauració de la façana històrica de l'edifici, la remodelació interior de la torrassa i la urbanització del frontal del carrer d'Eivissa.

Referències i fonts

Vegeu també

Autors i contribuents - Carlos (Usuari), Comunicació (AjTGN) (Coordinador), Rvm (Expert), Telecentres (Expert), Telecentres2 (Usuari)