Gogistes Tarragonins

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Gogistes Tarragonins és una associació literària, cultural, poètica i
Escut de l'Associació
d'espiritualitat popular creada el dia 3 de desembre de 1980 per Jordi Morant i Clanxet i un grup d'amics amants del patrimoni cultural i popular que representa el goig, i amb un gran sentiment tarragoní.

Contingut

Els Goigs


Són composicions poètiques i religioses de caire popular, la pràctica de les quals és de devoció col·lectiva. Són dedicades a la lloança de la Mare de Déu, de Crist i dels Sants i una mateixa advocació pot tenir diferents goigs. Són originaries dels Països Catalans, on van sorgir al segle XIV i al segle XVI es va generalitzar el seu ús. Amb el terme de goig també es designa el full en què aquestes poesies són impreses.

Finalitat

La finalitat dels goigs és donar gràcies pels béns rebuts o bé demanar la salut de la comunitat, la protecció d'una localitat, la protecció d'un gremi i contra una malaltia concreta a un Sant, a la Verge o a Jesucrist.

Format dels goigs

Els goigs consten de quatre parts:
 1. La lletra. Sempre ha estat de caràcter anònim. Malgrat tot hi ha hagut autors de renom que han conreat aquest gènere -Francesc Vicent Garcia, Jacint Vardaguer, Joan Maragall... . Actualment, també hi ha autors que es dediquen a la composició de goigs.
 2. La música. És d'origen popular, anònima i com que no apareixia als fulls impresos, molta s'ha perdut. Per això, una gran quantitat de goigs es canten amb la mateixa música. La melodia és senzilla amb pocs elements i de caire repetitiu. En els goigs actuals s'ha afegit la partitura, sota l' oratio.
 3. El dibuix. És la part artística on hi ha la imatge de l'advocació.
 4. La nota històrica. És una petita explicació a la part de darrera del goig que comenta el per què de l'edició i ajuda a diferenciar-ne les diferents edicions. Aquesta part del goig ha estat inclosa recentment.

La manera d'imprimir els goigs, fixada a mitjans del segle XVIII, els fa inconfusibles:

 • De format in folio, encapçalat per la llegenda i el gravat de boix que representa la imatge de l'advocació
 • El text distribuït en dues o tres columnes, i
 • L' oratio final i tancat tot això dins d'una orla

Actualment, el format es manté però s'ha afegit la partitura de la música.

Forma estròfica

Els goigs són composicions de versos heptasil·làbics amb una tornada inicial de quatre versos (que rimen abab abba), un nombre variable d'estrofes de sis o vuit versos. La mètrica i la forma es conserven sempre i és, per tant, fixa.

Els antecedents

Jordi Morant i Clanxet l'any 1967 amb la col·laboració de Lluís Bonet i Punsoda i l'editor i impressor de goigs Torrell de Reus van fer la primera aproximació històrica d'una Iconografia de Tarragona. Recull de goigs que l'editaren amb el patrocini de l'Excm. Ajuntament de Tarragona.

En aquesta època l'única entitat legalitzada a tot Catalunya, que aglutinava els amants dels goigs, era Amics dels Goigs de Barcelona. No obstant això, i davant l'absència d'edició de goigs tarragonins, Jordi Morant i Clanxet decideix entrar en contacte amb d'altres persones taragonines que pertanyien a aquesta entitat per tal de fundar una associació que es dediqués a l'edició, recerca i difusió de goigs del Camp de Tarragona, Gogistes Tarragonins.

Socis fundadors

Els primers socis de l'entitat van ser: Franco i Carné, Olivé i Sanromà, Rossell i Carol, Mn. Quintana i Argilés, Llauradó i Raydó, Vidal i Estivill, Mn. Ramon i Vinyes, Garcia i Segarra, Colet i Branya, Porta i Mercader, Riera i Figuerola, i Morant i Clanxet.


Locals de l'entitat


La recerca de locals per a l'entitat va ser complicada perquè era una entitat novella i no podia afrontar altes despeses. El primer lloc on es van ubicar fou a l'Hotel Lauria, al núm.20 de la Rambla Nova. El segon local, al carrer Arc de Sant Llorenç núm. 3, fou cedit per l'associat Miquel Martí i López. Actualment la seu de l'entitat és al carrer de la Unió núm.24, 2n-1a. Tots els locals en els quals han tingut la seva col·lecció de goigs han estat cedits voluntàriament pels seus propietaris, de manera gratuïta.

L'Associació

L'Associació compta amb uns 250 socis no tots de la ciutat ni de la zona de Tarragona; són persones i entitats interessades en el món dels goigs. L'àmbit d'actuació dels Gogistes Tarragonins és l'Arquebisbat de Tarragona i, val a dir, que han estat presents en els últims grans esdeveniments importants per a la ciutat: l'Any Jubilar i el Bicentenari del Setge, entre d'altres.

Són socis de Gogistes Tarragonins els arxius històrics importants: l'arxiu del Monestir de Poblet, l'arxiu del Monestir de Montserrat, l'Arxiu Històric de Catalunya, l'Ajuntament de Tarragona, l'arxiu de l'Arquebisbat de Tarragona, el Consell Comarcal del Tarragonès i també les diferents associacions gogístiques d'arreu de Catalunya.

Actualment, l'associació no té entitats col·laboradores fixes sinó que té aportacions puntuals i, per tant, en totes les edicions que fan busquen la col·laboració de les parròquies, dels ajuntaments i de diversos col·lectius.

Objectiu principal

L'objectiu principal de l'Associació és difondre la cultura, la fe i la tradició. Encara que siguin gogistes no només es dediquen als goigs, també fan auques, recordances, llibres i col·laboracions. El catàleg general de Gogistes arriba a l'edició pròpia 966 (goig que sortirà a la llum el dia 21 d'abril de 2013, quan celebrin la seva diada) de publicacions, a part d'altres col·laboracions.

Especialització

S'han especialitzat a:

 • editar goigs nous. Quan una advocació no té cap goig es fa la lletra nova, el dibuix i la música. Es pot encarregar la lletra o bé portar-la feta.
 • recollir-ne i col·lecionar-los
 • reeditar-ne i actualitzar-los.

Els Gogistes Tarragonins conreen l'edició, el cant i el col·leccionisme. Recullen totes les edicions de goigs d'advocacions relacionades amb la ciutat, la província i l'Arquebisbat de Tarragona.

Premi "EL BALCÓ"

Enguany, any 2013, el dia 3 de setembre, els membres del Jurat del PREMI "EL BALCÓ" -premi atorgat des de l'any 1978 per l'Òmnium Cultural del Tarragonès- han acordat concedir-lo a l'entitat. L'homenatge i el lliurament del guardó es féu el dia 21 de setembre al Saló de Sessions de l'Ajuntament de Tarragona.

Referències i Fonts

 1. Informació oral facilitada per Carles Baches, Miquel Martí i Josep M. Virgili i Sastre
 2. RIQUER, Martí de; COMAS, Antoni. Història de la Literatura Catalana. Ed. Ariel. Barcelona
 3. Fotografies fetes per Francesc Virgili i Novel

Enllaços Externs

 1. auques
 2. Muntatge fotogràfic i sonor amb Vuvox
 3. Muntatge fotogràfic amb PictureTrail

Autors i contribuents - Acinom3 (Usuari), Comte de Rius (Usuari)