Col·lectiu Vuitanta

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca
Col·lectiu Vuitanta
LemaI mai no renunciïs al plaer, BLAKEELDESIGNOSATISFETENGENDRALAPESTILENCIA, ni a la Mar.
Any fundació1979
Portaveucol·lectiu
Tipuscultural,artìstic
Ubicacióprovíncia de Tarragona
Membres12
ObjectiusDifondre la cultura, mitjançant activitats artístiques de tot tipus
Web oficialhttp://collectiuvuitanta.blogspot.com/

Podríem dir amb certesa que l’estat cultural de Tarragona[1] quan sorgeix el Col·lectiu Vuitanta és erm, amb excepcions honroses, fins i tot l'any 1985 es considerava ben migrada l’activitat cultural a la nostra comarca, on els joves narradors col·laboraven en algunes revistes universitàries o marginals sense difusió àmplia. Les convocatòries dels diferents premis –no gaires- tampoc preveien en les bases, com en la majoria de premis de tot el Camp, la publicació dels guanyadors. Les iniciatives privades no abundaven i, molts cops, en donar-se, tenien una durada efímera.

Contingut

Naixement del Col·lectiu Vuitanta (1979-1990)

El Col·lectiu Vuitanta és fruit d’uns contactes fets a la tardor del 1979 a Tarragona entre joves poetes i artistes locals, que tenien com a objectiu fonamental possibilitar que l’obra pròpia arribés al públic, perquè individualment era del tot impossible.

Història

En diferents reunions s’estableixen les finalitats i el caràcter del Col·lectiu. Destaca en primer lloc el fet de voler ampliar el camp d’acció del Col·lectiu al màxim d’activitats artístiques. Per aquest motiu s’obren converses amb pintors, fotògrafs, dibuixants. S’observen dues etapes completament diferenciades: una primera que arriba fins al 1982 i una segona després d’un breu descans col·lectiu (però no individual) del 1984 al 1987, en què s’hi incorporen nous membres. El punt comú de partida va ser, sense cap mena de dubte, que aquest moviment va sorgir, a diferència d’altres, de persones que no tenien res a veure amb els cercles –moviments- o capelletes de la ciutat, on sovint la base era la universitat. Aquestes reunions periòdiques eren obertes, i tothom participava en les tertúlies o projectes presentats. Al voltant del mes de maig de l’any 1979, després d’una primera reunió, fou tramesa una carta d’intencions i convocatòria a persones vinculades amb Òmnium Cultural de la nostra ciutat, així com a diverses persones que podien estar interessades a participar-hi activament.

Publicacions

 • Sóc més lluny que estimar (tria atzarosa) - text: Tomàs Galve, il·lustració; Ramón Sarlé, poesia (estiu 80)
 • La mort – Recull col·lectiu, poemes i dibuixos, (gener 81) Ismael A. lludrigues, Ramón Sarlé, Francesc Piñol, Tomàs Galve, Romà Solé, Pilar Llorens, Dolors Solé, Joan Pere Ortega, Josep Maria Pena[1]
 • Sina Mullada - text: Romà Solé, il·lustració : M. Dolors Solé ( febrer 81 ) exhaurit
 • L’avi i la gavina - text :Francesc Piñol, il·lustració: Pep Escoda (jul.liol 81)
 • Anatomia - text: Tomàs Galve, il·lustració: Antoni Torrell[2]
 • Papallona Calenta[3][4][5]

Gradiva[6]

Activitats

 • Jornades sobre els Col.lectius editorials de Tarragona (3a Fira del Llibre Català, Tarragona, del 14 al 21 de juny de 1984):
« Veiem amb certa sorpresa i també de molt bon grat, com d’un temps ençà proliferen a Tarragona iniciatives col·lectives força interessants que volen recollir el treball dels nostres escriptors i artistes. Són col·lectius que sobreviuen malgrat les dificultats que implica editar, organitzar-se i dependre d’un finançament sempre problemàtic. Es tracta d'un treball autoimposat, sense dirigismes, que cal aprendre a valorar. Els grups, amb voluntat experimental o no, hi mostren la distancia que els separa, l’acord secret que el uneix, les seves repeticions, les seves diferències  »

— Departament de Cultura Generalitat de Catalunya, Tríptic de les Jornades

 • Out of Barcelona[7]

Exposicions

 • Exposició Col·lectiu 80 – La Lluna.
 • La mort – 6 al 18 de gener 81, dibuixos, fotografies, poemes il·lustrats i pintures.
 • Exposició de pintors joves tarragonins, Museu d'Art Modern - Consell de la Joventut de l'Ajuntament de Tarragona, setembre 81.
 • Quotidianies - 21 desembre- 3 gener – Voltes del Pallol- 82, s’amplien disciplines artístiques poesia, dibuix, pintures, fotografies, ceràmiques i tapis.
 • Quotidianies - 06 al 27 de febrer – Centre Passatge, 82 - Barcelona.
 • Quotidianies - Abril 82 – Col·legi de Sant Lluc (Escola D’art - Barcelona).

[8]

« “Si les coses quotidianes són vulguem o no, les úniques col·legues incapaces de deixar-nos en el pasar dels dies, potser dit això, sobraran eloqüentment, olímpicament, unes paraules que justifiquin el perquè el col·lectiu troba d’interès a la primavera del 81 muntar un treball que refractis les nostres inquietuds per a definir (si més no, manejar ) tot el que tanca el concepte de quotidianitat.  »

—Col.lectiu Vuitanta, Tríptic presentació

Premi Literari Cosse Nova (Febrer/maig 1987)

En complir-se un any de la publicació de la revista Gradiva i com a preludi d’altres premis que es consolidarien a la nostra ciutat amb posterioritat, el Col·lectiu 80 va convocar el primer premi de narrativa breu i primer concurs d’articles periodístics Cosse-Nova amb el patrocini de l'Ajuntament de Tarragona i del Punt diari.

Foren els guanyadors:[9] Francesc Valls i Calzada [2][10] ( finalista Abad Gascòn ) i Ferran Gerard[11].

El jurat estava format per Jaume Vidal Alcover [3], Jaume Palau i Banús, i Mercè Ferré. El d’articles periodístics per: Romà Solé, Xavier Bas i Dario Jiménez.

Ràdio

 • Pels tímids Àngel meu no hi ha paradís - programa literari.
 • RÀDIO MAR Cadena 13
 • Guió programa (23.02.85)
Sintonia – Mark Knopfler
Musica de fons – Pink Floyd
« L'olor a sofre pujava, enfilant-se al infinit del cel, al bell.mig del cúmul del fum : dimonis, vistosos llencen calor, color i llum que es transformava infinitament en sagetes. Tot era, carnestoltes, al fons la nostra ciutat envoltada pels ruixims de la mar despertà en un esclat d’alegria que omplí els carrers un a un... A la fi, les dotze que com en aquell compte de somnis realitzables tocà al rellotge de la plaça.

El silenci més quotidià tornà al seu lloc. Estem en companya de doña quaresma. Ama i senyora de les èpoques de crisis profundes, potser un any més fins que arribi el nostre senyor Carnestoltes cinquè...infatigable Ballarín, mestre cantaire, omplin-li-ho tot de musica sorollosa o tendra..on Angels incansables l'acompanyaran al ritme d'un so propi, amorós.

 »

—Col.lectiu Vuitanta, Guió Programa 23/02/1985

Disc- Simple Minds – Speed your love for me
Lectura de la narració “ PELS LLAMPECS RECARGOLATS “
Disc- Pretenders – “ IN THE MIDDLE ON THE ROAD “

Cançó

 • Recital de Cançó – Jordi Tortosa-
 • Guardó Premi Generalitat de Catalunya nous valors, Plaça pallol- 29 de maig 1981
« ...No he tingut massa afició a això de la música com a qüestió familiar o personal, vaig començar una mica per esma, perquè la moda portava certs tipus de cançó sobretot en el món dels cantautors i perquè un deia vaig començar a tocar un parell de cordes i a intentar fer alguna cançó. Quan vaig començar a agafar una mica el gust va ser al posar-me en contacte amb el grup format per en Lluis Pastrana i tota una sèrie de gent del món dels escoltes: El Gabriel García..., Josep Maria Fort.. treballaven en cançó popular. Tot començà fent una mena de concursos d’institut on hi havia una mena de barreja, des de cançó catalana, fins els sud-americans. I a propòsit d’això van venir una sèrie de demandes.  »

—Jordi Tortosa, Revista Tardor/Hivern. Entrevista inédita

Components inicials

 • Pep Escoda [4] (pintura)
 • Ramón Sarlé [5] (còmic)
 • Francesc Piñol [6] (poesia, narració)
 • Dolors Solé (pintura)
 • Tomàs Camacho [7] (poesia)
 • Tomàs Galve (poesia, narració)
 • Jaume Palau i Banús (narració)
 • José Cervelló [8] (narració)
 • Ismael A. Lludrigues (poesia)
 • Romà Solé (poesia)
 • Adolf Alcañiz (fotografia)
 • Pilar Llorens (poesia)

Referències i fonts

 1. Vidal i Alcover, Jaume. «L'Estat Cultural del Camp de Tarragona». Serra D'or (Abril 1987,nùm 331) [Consulta: maig 2010].
 2. Palau, Montserrat. «Tarragonés», La Narrativa al Camp de Tarragona 1939 - 1985. Reus: Edicions del Centre de Lectura de Reus, 1986. ISBN 121/86. «"El Col.lectiu Vuitanta va realitzar fa temps una sèrie de publicacions...."»)}
 3. «El dia por delante». El Periódico de Catalunya (7 Abril 1984) [Consulta: maig 2010].– 1984 / 1986 – full artístic- literari ( gratuït )}
 4. «Aparece la Papallona Calenta». Diario Español (7 Abril 1984).
 5. Sunyer, Magí. «La Nova Literatura del Camp de Tarragona». L'Abella D'or (Desembre 1991,nùm 6) [Consulta: maig 2010].
 6. de la cultura, Diario. «Iniciativa cultural local». Diario Español (8 gener 1986).
 7. Figuerola, Carles. «Out of Barcelona, Perifèria». Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (Barcelona 1986) [Consulta: maig 2010].
 8. Puigví, Quim. «Quotidianies o l'art molt particular dek col.lectiu Vuitanta». Crónica (4 Gener 1982) [Consulta: maig 2010].
 9. «Ultima Hora». Diari de Tarragona (6 Maig 1987).
 10. Bellmunt, Cinta S. «La Fixació Mental d'un Gronxador». Catalunya Sud (9 Maig 1987)..
 11. {Gerrard, Ferran. «La Màgia de la pintura». Catalunya Sud (9 Maig 1987).

Autors i contribuents - Francesc piñol (Usuari), Rvm (Expert), Splat (Expert), Telecentres (Expert)