Armats de Setmana Santa

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Historia

En primer lloc i abans de parlar dels Armats de Setmana Santa pròpiament dit, hauríem de fer una diferenciació entre Armats, Manaies, o Testaferros ( com s’els anomena a casa nostra per la Setmana Gran dels Cristians), o un legionari d’una recreació històrica com la de Tarraco Viva per exemple. Aquests recreen aquells soldats legionaris, curtits, disciplinats, i professionals durant 20 anys de servei, que no podien casar-se ni fer arrels enlloc, fins no acabar el temps de permanència a la milícia. A l’antiga Tarraco, la milícia potser tenia el seu cos de comandament aproximadament per la zona de la torre de l’Arquebisbe, ja que era més natural que les tropes formaren a prop del camp de Mart (Déu romà de la guerra), i d'allí marxaren cap el front.

Els armats de Setmana Santa són ( si volem fer una similitud) una Guardia d’honor amb arrels a la famosa guàrdia pretoriana, encarregada de guardar i rendir honors al Pretor primer i Cèsar romà de torn desprès (d’aquí evolucionaran fins a les guàrdies reials o d’honor actuals). Per Setmana Santa, els armats obren processons i fan guàrdies a Jesús per les ciutats i viles des de que la recreació històrica de la seva passió i mort surt de les esglésies (Concili de Trento 1545 -1563), i arriben als carrers per a estar més aprop de la gent del poble. Els Armats arreus d’aquella guàrdia pretoriana recreen els que a Jerusalem, fa 1977 anys, compliren en la legislació vigent i portaren a Jesús a la creu.

A Tarragona, probablement va existir una Guardia pretoriana durant l’estada d’August a Tarraco, per controlar les guerres Ibèriques contra Càntabres i Asturs (27-25 a.C.) A August se li atribueix el haver perfeccionat formalment aquest cos per defendre’ns de possibles enemics envejosos, no fos cas que li passés com al seu oncle, Juli Cèsar. També ens és lògic suposar que el nom de torre del pretori vingui de l’estatge a la ciutat de Tarraco d’aquest cos d’élite personal, del que fora primer emperador romà, i desprès dels pretors i governadors de la Tarraconensis.

Cossos d'Armats de Tarragona

A Tarragona hi ha tres cossos d’armats que pertanyen a tres confraries o gremis de la ciutat.

Armats del gremi de Marejants o armats del Serrallo

Esta compost aproximadament per:

  • Un contuberni (8 soldats d’infanteria)
  • 4 tabalers amb 1 prefectus (Capità)
  • 1 Signífer (portaestendard).
Fotografia de l'actuació del gremi de Marejants

Escamot d'armats del gremi de pagesos de Tarragona

Esta compost per:

  • Mig contuberni (4 soldats d’infanteria)
  • 1 Signífer (portaestendard).
Fotografia de l'actuació del gremi de Pagesos

Armats de la sang de Tarragona

Son els coneguts com a cohort Romana. Esta compost per:

  • Mitja centúria
  • Tabals
  • Trompeta
  • Capità manaies(prefectus i vexialiarius)

Són el cos d’Armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de nostre Senyor Jesucrist de Tarragona. Tenim referència escrita de la sortida d’aquests Armats pels carrers de la ciutat l’ any 1778. La més famosa de les seves evolucions és els acataments, coneguts popularment com ha reverencies.

Fotografia de l'actuació dels armats de la sang de Tarragona

Autors i contribuents - Telecentres (Expert)