Ajuda:Què és un article

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Definim a la TarracoWiki un article com aquella pàgina que aporta continguts, ja siguin materials enciclopèdics o coneixements sobre el saber popular de Tarragona. Hi ha moltes persones que atresoren grans coneixements sobre temes particulars tarragonins: els seus barris i carrers, els seus costums i llegendes, el seu art, ciència i història. Totes aquestes matèries poden ser tractades de manera seriosa i objectiva en articles a la TarracoWiki.

A la TarracoWiki existeixen uns altres tipus de pàgines que no són articles, com poden ser les pàgines de discussió, les pàgines especials, les pàgines d'usuari, etc.

Contingut

Com fer un bon article

Per obtenir un bon article és aconsellable seguir el nostre manual d'estil, on trobarem les normes habituals per elaborar un article de la TarracoWiki.

A la TarracoWiki hem creat unes regles de participació que ens permetin poder anar construint una enciclopèdia de qualitat entre tots. Les regles, en alguns casos, han estat adaptades del projecte Wikipedia però per a un àmbit local. Però, en la majoria dels casos, hem intentant promocionar la nostra pròpia identitat amb normes coherents en aquest àmbit.

Prenem-nos aquestes polítiques com el marc on tots col·laborem i no ens deixem impressionar perquè alguna política pugui semblar restrictiva. Totes tenen un perquè i l'èxit de les wikis arreu del món com a enciclopèdies col·laboratives de qualitat així ho avalen. No oblidem que l'objectiu de tots els col·laboradors de la TarracoWiki és la construcció del saber popular de Tarragona.

De totes maneres, tinguem sempre en compte que totes aquestes polítiques poden ser canviades en qualsevol moment per consens de la comunitat d'usuaris existents a la TarracoWiki.

Si a part d'elaborar un bon article amb continguts adients, volem escriure un article valuós o, almenys, un article perfecte per a la TarracoWiki del qual s'espera que ocupi un lloc en la llista d'articles de qualitat (és a dir, aquella llista consensuada d'articles que es consideren els millors de la TarracoWiki), intentem, primer, seguir tant com puguem els criteris per a un article de qualitat.

Seccions recomanades d'un article

Les referències permeten ajudar a fer una TarracoWiki creïble i fàcil de fer servir. La TarracoWiki incorpora moltes vegades coneixements publicats en fonts acreditades. Quan consultem fonts externes mentre escrivim un article, citar-les és d'una honradesa intel·lectual bàsica. Encara més, aconsellem cercar referències autoritzades per citar.
Si escrivim sobre el nostre propi coneixement, llavors podem aconsellar quines referències són rellevants per al possible lector. El punt principal és ajudar el lector i citar tot allò que creiem que pot ampliar els continguts dels articles.
En aquesta secció afegirem aquelles pàgines web que creiem que tenen una relació amb l'article o simplement que creiem que poden ampliar la informació publicada.
  • Vegem també: enllaços a articles o pàgines de la TarracoWiki.
En aquesta secció, podrem enllaçar aquelles pàgines de la TarracoWiki mitjançant enllaços interns de manera que ens serveixin per ampliar la informació del nostre article sense haver de sortir de la TarracoWiki.
Exemple de la secció «Vegeu També»

Si escrivim a la pàgina:

==Vegeu també==

* Altres informacions a [[Ajuda:Com editar articles|Com editar articles]].

* També podem consultar el [[TarracoWiki:Manual d'estil|Manual d'estil]].

Apareixerà:

Vegeu també

Recerquem

Una vegada que hem triat tema, fem servir el cercador de la TarracoWiki per comprovar el material que ja hi ha relacionat amb el tema. D'aquesta manera, descobrirem el que ja existeix prèviament i, més endavant, podrem aprofitar per afegir interessants enllaços interns des de o cap a altres articles rellevants.

Com començar

Potser ens pensarem que en sabeu prou del tema sobre el qual volem escriure, però és possible que altres persones tinguin més coneixements encara. Comprovem els primers resultats en un cercador, com ara Google, o llegim els articles rellevants d'una altra enciclopèdia com l'Enciclopèdia catalana (no lliure).

És recomanable visitar una biblioteca pública o acadèmica per fer una ullada a les referències més comunes. Generalment, es considera que els millors articles de la TarracoWiki haurien de citar les millors i més creïbles referències sobre el tema, les quals poden ser publicacions de llibres o articles verificats en revistes especialitzades. De fet, si volem que els lectors crítics sobre un tema es prenguin seriosament un article, la millor manera és recollir cites de les millors fonts dins d'una secció a banda de l'article.

Investigació profunda

Si volem dur a terme una investigació en profunditat sobre un tema complex o controvertit, potser hauríem de buscar publicacions rellevants. El millor lloc per començar és el catàleg de la nostra biblioteca municipal més propera. Si ja hem buscat als catàlegs de diverses biblioteques municipals, potser haurem de mirar en un catàleg compartit entre diferents biblioteques. Amb una recerca a un catàleg interbibliotecari és possible saber quins llibres sobre un tema estan disponibles en tot un territori. Així, podem trobar diversos catàlegs compartits a la Biblioteca de Catalunya. També existeixen catàlegs compartits entre llibreries, el més famós dels quals és WorldCat.

Elaboració

Comencem la redacció del nostre article amb un paràgraf concís que defineixi el tema en temes molt generals, i esmentant els seus aspectes més importants, de manera que el lector ja hauria de ser capaç d'entendre el concepte general llegint el primer paràgraf. Només una vegada fet això, podem començar a elaborar de debò l'article. Per si de cas no ho dominem encara, vegem la nostra «ajuda d'edició» per saber com fer «enllaços interns», «remarcar un text», «fer llistes», «encapçalats», etc. No ens oblidem de col·locar enllaços interns cap a altres articles rellevants de la TarracoWiki. Llevat dels casos possibles, no hauríem de limitar-nos a traslladar íntegrament i sense gaires modificacions un text provinent d'un origen extern a la TarracoWiki, com, per exemple, els que s'han esmentat a la darrera secció. Per a més detalls, vegem els aspectes sobre els drets d'autor. Sovint és recomanable estructurar les parts temàtiques principals dels nostres articles, i successivament, amb capçaleres de «seccions». Per a la majoria dels temes, una secció sobre història, per exemple, seria molt adient per descriure com la forma d'entendre un concepte ha anat evolucionant amb el temps. Si ens trobem amb altres persones que tenen diferents opinions sobre el tema que estem tractant, duem a terme un debat que se centri sobre el punt de vista neutral.

Idioma dels articles

L'idioma oficial dels articles de la TarracoWiki és el català. No obstant, és possible fer ús del castellà. A banda del lleguatge que vulgui fer servir qualsevol usuari a les seves pàgines personals o de discussió, es podran crear continguts en castellà, però acceptant que aquests podran ser traduïts al català pels usuaris de la TarracoWiki.

Com qualsevol contingut, les traduccions estan obertes a la participació de tots els usuaris.

Redacció, gramàtica i ortografia

Si us plau, intentem escriure com més correctament millor. La TarracoWiki no disposa encara d'un revisor ortogràfic i gramatical, però podem revisar el nostre text amb el revisor gramatical en un programa d'edició de textos. Seguim un estil enciclopèdic per a l'article: afegim informació sobre la seva etimologia si és possible, busquem analogies i comparacions. Siguem objectius i no hi afegim comentaris personals, fem servir la forma impersonal i no ens dirigim als lectors. Evitem també l'ús d'eufemismes, sempre que sigui possible.

Per altra banda, és recomanable que seguim l'ortografia fixada per l'IEC (Institut d'Estudis Catalans). Podrà ser d'utilitat consultar el DIEC (Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans). Per trobar terminologia específica i neologismes, podem consultar-ho al TermCat, o també al Portal de recursos lingüístics realitzat per l'Institut Joan Lluís Vives. El manual d'estil de la TarracoWiki també ens podrà ajudar per a la redacció d'articles.

Finalment, hauríem d'esmentar les referències que hem fet servir, i posar els enllaços més importants cap a webs externes relacionades amb el tema. Aquestes referències ajuden la TarracoWiki a ser cada vegada més fiable i creïble.

Ús de plantilles durant l'elaboració

S'aconsella que fem ús de les plantilles disponibles durant l'elaboració del nostre article per indicar l'estat en què es troba.

  • {{Esborrany}}: farem servir aquesta plantilla si el nostre article es tracta d'un esborrany.
  • {{Inacabat}}: farem servir aquesta plantilla en articles a millorar, perquè han quedat incomplets i sense una estructura o exposició clara, i que ni tan sols es puguin considerar encara un esborrany.
  • {{Treballant}}: farem servir aquesta plantilla si el nostre article està en fase de desenvolupament.

Últims retocs

Un cop hem acabat de redactar l'article, afegim-hi una bona imatge o un bon gràfic que siguin descriptius. Recordem que per incorporar imatges o continguts multimèdia als nostres articles s'han de pujar prèviament a la biblioteca de la TarracoWiki. Vegem com pujar arxius per a consultar exemples pràctics sobre com pujar imatges. Referent a les llicències de les imatges, podem consultar les llicències acceptades per la TarracoWiki i tota la informació referent als drets d'autor, no enllacem imatges cap a servidors externs de la TarracoWiki, podem buscar llicències lliures a la WikiCommons.

Una forma d'aconseguir un bon article és revisar-lo de dalt a baix entre diversos usuaris. Fem servir les pàgines de discussió per a aprofundir sobre el tema, verificar l'exactitud de la informació, observar els dubtes: sovint és interessant descobrir que, des de l'altra banda del planeta, qualsevol participant pot comprovar altres fonts, o proposar una interpretació diferent. La forma de plasmar la interpretació més comunament acceptada és l'aspecte més important d'un article seriós a la TarracoWiki. També pot ser útil fer una ullada sobre el tema en una altre wiki. Podriem començar per les versions en català.

Per últim, no ens oblidem de les seccions «Enllaços externs», «Vegeu també», i «Referències». Amb el material més detallat i útil que hem trobat quan hem estat recercant (per Google, per exemple), o altres articles especialment relacionats amb el nostre, també podrien fer-se bons enllaços per al lector. I, a vegades, podria haver-hi alguna obra, publicació, investigació, treball, etc. que hem estat esmentant una vegada rere l'altra, en relació amb el tema que estem tractant. Aleshores, referenciem-lo també, tot plegat amb el seu autor i la data de publicació. Fins i tot, per millorar-ho encara més, podríem aconseguir el llibre, per a consultar i comprovar el contingut de l'article.

Correccions i modificacions

Un cop finalitzat l'article, pot rebre correccions posteriors. Aquestes correccions les reflectirem a la pàgina de discussió d'aquell article.

L'objectiu de les pàgines de discussió és facilitar l'intercanvi d'opinions entre els col·laboradors, amb l'objectiu de millorar els articles o el funcionament de la TarracoWiki en general. Per tant, hi són pertinents les qüestions, crítiques, comentaris, propostes per canviar el text, etc.

Les pàgines de discussió no s'haurien d'utilitzar per a discussions ideològiques. Si us plau, utilitzem-les per discutir sobre els articles, no sobre el tema que tracten els articles.

Òbviament, les pàgines de discussió no es poden utilitzar per fer propaganda, comercial o no, atacs personals, etc. Aquest tipus de contribucions poden ser esborrades directament.

Puc aportar correcions a un article supervisat?

La TarracoWiki pretén donar cabuda a tots els continguts que la ciutadania vulgui aportar (seguint les recomanacions d'ús), contribuir a fer que la informació que hi puguem trobar sigui fiable i revisada. Per això, els experts tenen la possibilitat de supervisar continguts i marcar com a revisats o proposar canvis en cas d'informació incompleta. Aquests articles els reconeixerem perquè portaran la marca de la {{Supervisat}}. Aquesta plantilla només la farà servir un expert quan hagi revisat un article i compleixi amb les normes d'estil i les regles de creació d'articles de qualitat.

No impedeix que qualsevol usuari continuï aportant els seus coneixements. Un article supervisat només vol dir que ha estat revisat per una persona de confiança i segueix uns principis d'estil. En absolut, que sigui millor que un altre que no ho ha estat.

Vegeu també