Ajuda:Com crear un article

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Principis generals

Registrar-se

Si volem formar part de la comunitat activa de TarracoWiki i participar en la construcció de l'enciclopèdia, haurem de registrar-nos creant un compte en el qual seleccionarem un nom d'usuari. El nom d'usuari ens identifica dins de la TarracoWiki, de manera que totes les modificacions que realitzem, ja siguin edicions, correccions o categoritzacions, quedaran automàticament registrades sota el nostre nom. Això permet a altres usuaris o lectors que ens reconeguin com a autors i contribuïdors d'aquests.
Si ens registrem, no sols podrem editar, crear un article o enviar imatges, sinó col·laborar en la construcció de la mateixa enciclopèdia a través de les nostres idees, participar en les discussions o donar els nostres punts de vista en les diferents qüestions que es vagin generant. Per altra banda, no cal registrar-se per fer qualsevol consulta a la TarracoWiki.

Com puc col·laborar amb la TarracoWiki?

Hi ha dues maneres diferents de contribuir a la TarracoWiki:

 • Crear articles nous
 • Millorar o editar articles existents

Quins articles puc crear per col·laborar amb la TarracoWiki?

Els articles que podem crear han de ser d'àmbit local, referents a la ciutat de Tarragona, ja que les intencions del projecte responen a l'objectiu d'arribar a aconseguir que Tarragona faci el salt definitiu a Internet. Es vol desenvolupar una enciclopèdia multimèdia (TarracoWiki) de temàtica exclusivament local, que possibiliti el coneixement i posicionament de la ciutat al món, sense perdre el tren de les noves tecnologies i contribuint en la implicació de diversos col·lectius ciutadans en la seva creació i difusió.

Procés de creació d'un article

Vull crear un article, quin nom trio?

Per anomenar la vostra pàgina o article, us recomanem que llegiu els nostres criteris per posar nom a una pàgina.

Ens hem d'assegurar que el títol triat és concret. Si no n'estem segurs, una bona pràctica es crear-ho a la nostra pàgina d'usuari i preguntar-ho a La Plaça per traslladar-ho posteriorment.

Com creo un article?

Un cop fetes les comprovacions, podem dirigir-nos a com crear un article i sobre el menú EINES, clicar l'opció Crear Article.

Un cop haguem accedit amb el nostre nom d'usuari i contrasenya, hi ha tres opcions per crear articles.

 • A partir del menú Eines
Hem de clicar l'opció Crear article dintre del menú EINES. Llavors ens redirigirà automàticament a un formulari per a la creació d'articles que haurem d'emplenar amb el nom del nou article que volem crear. Si el nom coincideix amb un article ja existent a la TarracoWiki, s'obrirà l'article en mode edició, i si, en canvi, l'article encara no existeix, s'obre el nou article en blanc a punt per ser redactat.
 • A partir d'un enllaç vermell
Els articles tenen enllaços a altres articles, però aquests articles poden estar creats o no. Com podem saber si està creat o no? Doncs és molt simple. Si un enllaç és de color gris l'article ja està creat; en canvi, si és de color vermell no està creat.
Per crear l'article clicarem sobre l'enllaç de color vermell, s'obrirà una nova pàgina i hem de clicar "editar aquesta pàgina", i ja podrem editar l'article.
 • A partir del cercador
També podem crear articles amb el cercador TarracoWiki. Si el nom de l'article que estem cercant no existeix, llavors ens apareixerà una opció per crear-lo.

Sintaxi TarracoWiki

Quan editem una pàgina, el text que escrivim és pla, el programa no admet diferents tipus de lletres: negretes, cursives, subratllat, vinyetes, etc.
Aquest format serà introduït en l'article mitjançant una sintaxi especial que cal consultar amb atenció abans de crear o editar els articles.
Sense pretendre ser un manual d'estil usual, ja que aquesta enciclopèdia és col·laborativa, aquí tenim algunes pautes que poden millorar la qualitat de la TarracoWiki a l'hora d'escriure els continguts.


Què hauria d'incloure un article?

 • Enllaços interns que permetin poder contextualitzar l'article en la TarracoWiki.
 • Referències que permetin conèixer quines fonts han utilitzat els autors per a l'edició del contingut.
 • Categoria que permeti poder categoritzar correctament l'article.
 • Plantilles: per donar consistència a la TarracoWiki cal que tots fem l'esforç d'agafar un estil comú a l'hora d'introduir els continguts. Les plantilles ajuden a fer que els articles es presentin d'una manera unificada, amb la seva fitxa, i l'usuari pugui fer-les servir sense gaires coneixements de programació.

Zona de proves

Per fer les proves pertinents sobre la sintaxi Wiki, TarracoWiki disposa d'una zona de proves per practicar.

Crear un article supervisat

 1. Fer un bon article: primer de tot s'ha de crear un bon article seguint les indicacions que trobarem a Com fer un bon article.
 2. Crear un article de qualitat: per crear un article de qualitat pots consultar les recomanacions per fer articles de qualitat.
 3. Demanar supervisió de l'article: si volem que el nostre article sigui revisat, podem afegir a l'inici de l'article (recomanable) la plantilla {{Demanar supervisió}} o podem contactar amb algun administrador directament. L'espera dependrà, com sempre, de la quantitat de feina que generem entre tots.

Què faig quan acabo el meu article?

Seguiment del nostre article

Un cop hem acabat el vostre article a la TarracoWiki, es recomana estar al corrent de les possibles propostes, recomanacions o col·laboracions que la resta d'usuaris o administradors ens poden fer arribar. Per poder dur a terme aquest seguiment necessitarem ajudar-nos de la vigilància del vostre article.

Edició d'un article

Per corregir o ampliar la informació d'un article, seleccionarem Edita en les pestanyes que apareixen sobre el títol de l'article. En aquesta pàgina tenim Edita al costat d'altres pestanyes com Discussió, Historial, etc. Seleccionant Edita, s'obrirà el text escrit de l'article, on podrem fer les modificacions.
Per ampliar la informació podem llegir Com editar un article.

Vegeu també