Ajuda:Categoria

De TarracoWiki

Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les categories proporcionen un element per indexar cada article o contingut de forma que aquests s'agrupin i puguin estar organitzats segons la seva temàtica. Junt amb els enllaços i les plantilles estructuren un projecte.

La categoria és obligatòria i convé repassar l'arbre de categories de la TarracoWiki (al qual es pot accedir des del menú d’eines de l’esquerra) per seleccionar la categoria més adequada.

Contingut

Resum

Cadascuna de les pàgines de l'espai de noms Categoria és una classificació de pàgines relacionades. Per exemple, aquesta pàgina pertany a la «Categoria:Ajuda». Quan una pàgina pertany a una o més categories, aquesta informació apareix al final de la pàgina.

Crear una categoria

La pàgina de la categoria conté text que es pot editar, com qualsevol altra pàgina, però a l'hora de mostrar-se la pàgina, s'afegeix automàticament una llista alfabètica de totes les pàgines en aquella categoria en forma d'enllaços. Per poder editar i crear una categoria, per decisions d'ús de la TarracoWiki, només està permès si es tracta d'una categoria creada pels usuaris. Les categories originals no es poden modificar.

Per crear la categoria hem de seguir els mateixos passos que en la creació d'articles, anteposant al nom de l'article la paraula clau Categoria:. És a dir:

Categoria:Nom de la categoria

La pàgina d'una categoria llavors pot constar d'una o més pàgines amb la llista d'articles i subcategories que li pertanyen, a més de ser alhora una pàgina editable on es pot escriure alguna explicació referent a l'ús de la categoria. Les categories noves es poden crear o editar de la mateixa manera que qualsevol altra pàgina normal. Per a una llista de categories en aquest sentit, vegeu Especial:Allpages/Categoria: (fixeu-vos amb els dos punts al final). Per a una llista de categories en el primer sentit, vegem Especial:Categories.

Per a una llista completa de categories de la TarracoWiki i les normes de categorització, podem consultar la pàgina TarracoWiki:Categories.

Com afegir una pàgina dins d'una categoria

Podem assignar una categoria a una pàgina simplement omplint el quadre de text amb una categoria o bé seleccionant-la al núvol de categories més populars que apareix a la pàgina d'edició de continguts. També ho podem fer directament al text afegint «[[Categoria:Nom de la categoria]]» al final.

Per referenciar una categoria dins d'una pàgina com a enllaç wiki normal (sense afegir la pàgina a la categoria) escriurem l'enllaç amb dos punts de la següent manera «[[:Categoria:Nom de la categoria]]».

Quadre de categories de la pàgina d'edició

Les etiquetes de categoria es poden posar a qualsevol lloc de l'article, encara que s'afegeixen típicament al final per evitar efectes no desitjats al mostrar el text.

Els enllaços de categoria es mostren en el mateix ordre que es troben a l'article, a diferència de l'ordenació automàtica de llistes a les mateixes pàgines de categoria.

Subcategories

Primer crearem una nova pàgina de categoria per a la subcategoria que desitgem, de la mateixa forma que faríem amb una categoria normal. Per exemple:

[[Categoria:CEIP]].

Llavors hem d'anar a la nova pàgina que acabem de crear i editar-la. Hi afegirem el següent codi de categoria amb la categoria mare. Per exemple:

[[Categoria:Ensenyament]]. 

En aquest exemple, la categoria CEIP serà una subcategoria de la categoria Ensenyament.

Com afegir una imatge o fitxer multimèdia a una categoria

Per facilitar la introducció, al desplegable de la pàgina de càrrega podem escollir qualsevol de les categories que depenen de la categoria principal Categoria:Multimèdia. Dins d'aquesta, contem amb la possibilitat de seleccionar qualsevol subcategoria, entre elles, qualsevol que estigui creada a partir de Categoria:Imatges si per exemple volem carregar una fotografia o dibuix.

Si creiem convenient afegir una nova categoria, fem-ho respectant aquest ordre, i que la nova categoria sempre estigui per sota de la jerarquia de la categoria principal Multimèdia. D'aquesta forma al menú TarracoWiki de l'esquerra, l'enllaç «Biblioteca multimèdia» permetrà accedir a qualsevol fitxer que s'hagi pujat, mantenint els arxius organitzats i accessibles per a tots els usuaris.

Categories ocultes

Quan es posa __HIDDENCAT__ en una pàgina de categoria, aquella categoria no es mostra a les pàgines així classificades.

Clau d'ordenació

Si volem que un element de la llista s'indexi segons un nom alternatiu (clau d'ordenació), es pot especificar en el codi de categoria:

[[Categoria:Nom de la categoria|clau d'ordenació]]

Per exemple, per afegir un article anomenat Festes de Santa Tecla a la categoria Festes i events i ordenar-lo per Santa Tecla, Festes, hauríem d'escriure [[Categoria:Festes i events|Santa Tecla, Festes]].

A l'hora d'introduïr personatges rellevants, per exemple, el sistema habitual seria començar pels cognoms, una coma i un espai, i el nom.

Categories i plantilles

Les plantilles poden simplificar el manteniment de les categories.

Afegir una categoria utilitzant una plantilla

Una plantilla pot afegir una pàgina a una categoria, normalment posant l'enllaç de categoria entre les etiquetes <includeonly></includeonly> de la plantilla (p.ex. <includeonly>[[Categoria:Nom de la categoria]]</includeonly> ). Quan s'inclou la plantilla a una pàgina, s'activa l'enllaç de categoria i la pàgina s'hi afegeix. Això és útil per a categories que tenen molt de moviment de pàgines, com les categories de manteniment, ja que:

  • Ajuda a mantenir la categoria actualitzada.
  • Proporciona un format consistent de forma que les pàgines van a la categoria apropiada sense errades.

No obstant, els canvis a la plantilla pot ser que no es reflecteixin immediatament a la pàgina de categoria. Quan editem un article per afegir directament la marca de categoria, la llista d'elements de la categoria s'actualitza immediatament quan es desa la pàgina. En canvi, això no passa immediatament quan l'enllaç de categoria està inclòs per a una plantilla. En aquest cas, sempre que s'edita una plantilla, totes les pàgines que inclouen la plantilla passen a la cua de treballs per ser actualitzades en períodes de baixa càrrega de servidors. Però si fem una edició nul·la a una pàgina (desar una pàgina sense fer-hi cap canvi), permetrem que s'actualitzi immediatament.

Si és necessari afegir també la pròpia plantilla a la mateixa categoria, es poden ometre les etiquetes 'includeonly', però generalment no és desitjat.

Categoritzar plantilles

Les pròpies plantilles es poden categoritzar, sense que afecti les pàgines que les inclouen, posant l'enllaç de categoria entre les etiquetes <noinclude></noinclude>:

<noinclude>[[Categoria:Nom de la categoria]]</noinclude>.

Les etiquetes noinclude especifiquen que l'enllaç només és aplicable a la plantilla i que no s'inclou en la mateixa pàgina en la qual s'inclou la plantilla. Si una pàgina utilitza el format estàndard de {{Documentació}}, aquestes categories s'assignaran automàticament a la subpàgina de documentació.

Categorització de redireccions

És possible categoritzar pàgines de redirecció. La marca de categoria s'ha de posar en el primer paràgraf. En el cas que la redirecció apunti a una secció, això té, en alguna mesura, l'efecte de classificar la secció: a través de la redirecció la categoria enllaça a la secció, però la secció no enllaça a la categoria si no es posa un enllaç explícit.

Reanomenar una categoria

L'única forma de moure una categoria (canviant el seu nom) és modificant manualment tots els enllaços de categoria i copiant la part editable. No hi ha cap funció automàtica per reanomenar una categoria de la forma que es reanomenen articles.

Llista de totes les categories

Especial:Categories proporciona una llista alfabètica de totes les categories, amb el nombre d'elements de cadascuna. Aquesta llista no inclou el contingut de les subcategories, però inclou el nombre de subcategories, és a dir, comptant cadascuna com a una.

Comparat amb la llista d'Especial:AllPages per espai de noms:

  • una categoria sense elements no és a la primera llista;
  • una categoria que no té la pàgina creada no surt a la segona llista (a la primera surt amb un enllaç vermell).

Visualitzar categories en arbre

Especial:Arbre de categories ens permet visualitzar l'estructura en arbre de les categories. L'extensió CategoryTree instal·lada a la TarracoWiki permet mostrar l'arbre dins una pàgina.

Utilització de l'arbre de categories

<categorytree>Articles</categorytree>, mostra


<categorytree mode=pages hideroot=on>Articles</categorytree>, mostra

Quina categoria hi poso?

Tots els articles han d'estar categoritzats a les categories més concretes possibles i a totes les categories existents on encaixin i que no siguin redundants entre elles. Moltes vegades, les categories que hi ha als articles d'altres temes semblants o relacionats ens poden servir de guia.

Per fer-ne un ús adequat us convidem a consultar les normes de categorització a TarracoWiki:Categories.

Vegeu també